İnşaat Tadilat Dekorasyon
Cevizli – Kartal / İstanbul

Peyzaj uygulamalarında toprak bitkilerin ve çimin besleyicisi rolünü üstlendiği için en önemli etmenlerden birisidir. Şirketimizde toprak özellikleri bakımından 3 tip halini almış olup, sırası ile gübreli elenmiş , elenmiş nebati ve dolgu toprağı olarak adlandırabiliriz.

Gübreli elenmiş toprak; bitkilerin ve çimlerin iyi gelişmesine ve beslenmesine etken olduğu için peyzaj alanlarımızın düzenlemelerinde en çok kullandığımız toprak türüdür.

Elenmiş nebati toprak; gübreli toprağın alt ısımları da gübreli toprak ile karıştırarak serildiğinde iyi bir sonuç verdiği gözlenmiştir. Maliyeti itibari ile gübreli elenmiş toprağın dörtte biri kadardır. Bu yüzden peyzaj uygulamalarında yoğun miktarda kullanılmaktadır.

Dolgu toprağı; peyzaj uygulama yapılacak alanlarımızın dolgu olacak yerlerinde kullanılmak üzere oluşturulmuş toprak çeşididir. Dolgu malzemesi olarak yoğun miktarda kullanılmaktadır. Maliyet olarak diğer toprak çeşitlerine göre en uygun olanıdır.

Toprakların Organik Madde Kapsamı Nasıl Korunmalı ve Artırılmalıdır

Toprak organik maddesinin sürekliğini sağlamak için organik madde artışını sağlayan bitkilere (yeşil gübreler) ekimde yer verilmelidir. Yeşil gübreleme yani bitkilerin çiçeklenme döneminde sürülerek toprak ile karıştırılması 3-5 yılda bir yapılmalıdır.  Tahıl, sebze ve yem bitkisi münavebesi toprakların organik madde kapsamını korumakta ve artırmaktadır. Mümkün olduğu kadar topraklarda daha fazla anız artıkları bırakılmalı ve yakılmamalıdır. Özellikle tahıllarda ürün hasat edildikten sonra, anız artıkları daha sonraki ekim sırasında sorun yaratıyorsa,  mümkünse toprak gölge tavında işlenmeli ve anız artıklarının toprak ile karışması sağlanmalıdır.

Tarımsal üretimin devamlılığı için hayvan gübreleri ve diğer organik maddeler mutlaka tarlalara ve bahçelere verilmelidir. Sap ve saman atıkları, çeşitli bitkisel ve hayvansal atıklar ve organik gübreler toprak ile karıştırılarak toprak organik maddesi artırılabilir. Hayvan gübreleri ve organik gübreler toprağa uygulandıktan sonra mutlaka toprak ile karıştırılmalıdır. Aksi takdirde özellikle hayvan gübresinde bulunan azot, gaz haline dönüşür ve kaybolur.