Ferforje, Fransızca “ferforjé” kelimesinden Türkçemize olduğu gibi gelmiştir. Fransızca anlamı dövme demirdir. Genel tanımı ise, demirin sıcak ya da soğuk olarak dövülmesiyle beraber ortaya süs amaçlı demirler ortaya çıkarma işlemi, sanatıdır. Ferforjeyi, günlük hayatımızda oldukça fazla yerde görme şansımız var. Ferforjeler, bahçe avlusu, korkuluğu, bina giriş kapısı, pencere korkuluğu, balkon korkuluğu, merdiven korkuluğu, banklar gibi hem dış mekanlarda hem de çeşitli süs eşyaları, avize, yatak başlığı, ayna çerçevesi, sandalyeler, masalar, şamdanlar, kapılar, oturma takımları vs. gibi iç mekanlarda olmak üzere oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Peki nedir ferforjeyi bu kadar geniş bir kullanım alanında vazgeçilmez yapan? Bu soruya verilebilecek en yerinde cevap, ferforjenin paslanmaz yapısı, oldukça kolay montajı, uzun ömürlü olması ve istenilen şekilde tasarlanabiliyor olması olacaktır. Alternatiflerine oranla çok daha zarif duruşu, kendisini bu alanda tek tercih haline getiriyor.
Oldukça ciddi bir işçilik isteyen ferforje sanatı, günümüze dek ehil ustalar tarafından el işçiliği ile yapılmaktaydı ve bu nedenle sanat adını almıştı. Ancak günümüzde artık modern makinalarda standart bir kalıp çıkartıldıktan sonra fabrikalarda seri imalat şeklinde üretimi yapılmaktadır. Bu seri imalat, büyük bir kolaylık getirmesinin yanında, bir el sanatı olan bu sanatın maalesef yitip gitmesine de neden olmuştur. Ülkemizde de çok sayıda firma kendi tasarımı olan ferforjeleri üretmekte ve hatta yurt dışına ihracatını da yapmaktadır