Polikarbon malzemeler (PC), farklı kullanım alanlarında tercih edilebilen, yüksek performanslı, sürdürülebilir ve ekosisteme uyumlu ürünlerdir. Kolay şekil alabilmesi, dayanıklı ve güvenilir olması gibi özelliklerinden dolayı endüstriyel üretimde en çok kullanılan ana malzemeler arasında yer alır.
Kullanışlı olmasının yanı sıra, çeşitli sektörlerde ihtiyaç duyulan ısı ve basınca karşı duyarlı levhalar gibi çok yönlü ürünler elde edilebilmesine de olanak tanır. Ana malzeme olarak kullanılan mamül ve yarı mamül malzemeler, tüketicilerin ihtiyaçlarını güvenli bir şekilde karşılamalarına katkıda bulunur.
Polikarbonat; çevresel düzenleme, peyzaj faaliyetleri, endüstriyel ürünler, inşaat ve yalıtım malzemeleri üretimi gibi farklı alanlarda sıklıkla tercih edilir.
Polikarbon, İlk Olarak Sera Gibi Kapalı Alanlarda Ve Çevresel Düzenlemelerde Yalıtım Malzemesi Olarak Kullanılmıştır
Polikarbonat, 1898 yılında ilk defa Münich Üniversitesinde görevli Alman bilim adamı Alfred Einhorn tarafından keşfedilmiştir. Laboratuvar araştırmaları ve ilk üretimden sonra dönemin endüstri anlayışına ve teknolojisine uyum sağlayamadığı için, ürünün ticarileşmesi mümkün olmamıştır. 1950’li yılların başında Dr. H.Schnell ve Dr. W.Fox, ilk keşfedildiği zamandan daha farklı olan liner polikarbonat üretmeyi başarmıştır.
1953 yılında polikarbonat imalatı ve farklı fonksiyonlara sahip ara malzemeler, Almanya’da bulunan Bayer’de hızla üretilmeye devam ederken, aynı dönemde General Electric firmasında görevli Dr. Daniel Fox, bağımsız bir ürün sentezlemiştir. Kısa sürede iki ülke arasında yaşanan rekabet ve patent hakkı sorunları, 1955 tarihinde çözüme kavuşturulmuş; Bayer firması, Makrolon ticari ismi ile 1958’de, General Electric şirketi de 60’ların başında Lexan ticari unvanıyla üretime başlamıştır.
Polikarbon, ilk olarak sera gibi kapalı alanlarda ve çevresel düzenlemelerde yalıtım malzemesi olarak kullanılmıştır. 1970 yılında gelişen teknoloji ve artan ar-ge yatırımları sayesinde, daha farklı renk ve şeffaflığa sahip polikarbonit malzemeler elde edilmiştir. Günümüzde solid polikarbon olarak kullanılan levhaların temeli bu yıllarda atılmıştır.
Polikarbonat malzemelerin zaman içinde geçirdiği evrim, günümüzde kullanılan levhaların işlevselliğini artırmada önemli bir rol oynamıştır. Polikarbonat, başta izolasyon ve ses yalıtımı alanında olmak üzere çatı ve peyzaj, iç mimari, prefabrike yapı inşası ve ışıklandırma sistemleri gibi sektörlerde kullanılan ana malzemeler arasında yer almayı başarmıştır. Polikarbonit levhalar, fiziksel olarak sahip olduğu avantajlar sayesinde kısa sürede tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Dökme beton taşlar ve kiremit gibi geleneksel yapı malzemeleri, oldukça ağır ve fiziksel koşullara karşı yeteri kadar dayanıklı olmadıkları için, yerlerini polikarbonit ürünlere bırakmaya başlamışlardır.
Polikarbon; kolay form alabilir yapısı, fonksiyonelliği, ısı ve darbelere karşı dayanıklılığı sayesinde endüstriyel üretimin olduğu her alanda tercih edilmektedir. Polikarbonat, -plastik ürünlerde olduğu gibi- enjeksiyon makineleri ile farklı kalıplara ve formlara sahip ürünler elde edebilmek için son derece ideal bir maddedir. Fiziksel transformasyon işlemleri ardından farklı şekillere ve özelliklere sahip levha, plaka ve solid cam gibi çok sayıda dayanıklı ve uzun ömürlü mamül elde edebilmek mümkündür. Özel pres sistemleri, soğuk bükme ve sıcak yağ ile şekillendirme gibi işlemlerin ardından hızlı bir şekilde tüketicilerin isteklerini karşılayabilecek ürünler elde edilebilir.
Oluklu polikarbonit levhalar ve dayanıklı cam olarak da bilinen solid levhalar, en çok tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. 210×600 cm standart ölçülere sahip oluklu polikarbon levhalar, sıcak ve soğuk büküm işlemleri ile kolayca şekil alarak istenilen forma kavuşturulabilir. Uzun parçalar halinde olması, kolayca kesilip şekillendirilebilmesi ve maliyet avantajları, oluklu polikarbonit levhaların kullanım alanlarını hızla genişletmiştir. Oluklu levhalar; Skylite çatı ve ışıklandırma sistemleri, teras ve bahçeler, kışlık ve yarı açık alanlar, havuz örtü sistemleri, reklam panoları, sigara içme bölümleri ve otomatik açılır sistemler gibi sayısız alanda kullanılabilmektedir.
Polikarbon; kolay form alabilir yapısı, fonksiyonelliği, ısı ve darbelere karşı dayanıklılığı sayesinde endüstriyel üretimin olduğu her alanda tercih edilmektedir. İnovasyonel gelişmelerin hız kazandığı son yıllarda, farklı üretim tekniklerine uyumlu, hafif, ergonomik ve dayanıklı olması gibi unsurlardan dolayı polikarbonat ürünler, çok daha fazla alanda görev alan ana malzemeler arasına girmeye başarmıştır.
Ham madde ve yarı mamül malzeme desteği ile imal edilen malzeme ve parçalarda cam ürünleri kullanımı her geçen gün biraz daha azalmaktadır. Ayrıca, camın tabiatı gereği çok yüksek ısılarda şekil alabilmesi, darbelere karşı dayanıklı olmaması ve ağırlığı nedeni ile sera, teras ve bahçe mimarisinin yanı sıra, yalıtım ve dekorasyon gibi sektörlerde de popülerliğini yitirdiği söylenebilir.
Yeni Nesil Polikarbon Ürünler, Konstrüksiyon Ve İzolasyon İşlemleri İçin Büyük Kolaylıklar Sunuyor
Şeffaf polikarbon ürünler, pürüzsüz ve sert yüzeyi sayesinde cam ile büyük bir benzerlik gösterir. Katı levha olarak da bilinen malzemeler, özel kalıplar içinde yüksek derecelerde ısıtılarak kullanım alanına uygun şekilde dizayn edilebilir. Cam ile yapılması son derece zor olan oval tavan, kabin ve panelleri, solid levhalar ile dizayn etmek oldukça kolaydır. Son derece sert ve dayanıklı olması, dışarıdan gelebilecek darbeler sonucu kırılma olasılığını da en aza indirir. Sadece görünüm ve ergonomi açısından değil, aynı zamanda prefabrike ve asma tavan gibi yapıların iskelet sistemine de ekstra güç ve stabilite katar.
Yeni nesil polikarbon ürünler, konstrüksiyon ve izolasyon işlemleri için büyük kolaylıklar sunar. Ayna akrilik levha olarak da bilinen kompozit malzemeler, iç ve dış mimaride yoğun olarak tercih edilmektedir. Soğuk kalıba uygun olması, lazer ve torna üzerinde kesilerek şekillendirilebilmesi gibi özellikleri, konstrüksiyon işlemlerine pratiklik ve hız kazandırır. Polikarbon o kadar dayanıklı ve sert bir malzemedir ki; kurşun geçirmez cam katmanları arasında bile sıkça kullanılır. Cama göre çok daha hafif olması ve sağlamlığı nedeniyle solid levhalar, camın en büyük alternatifi haline gelmiştir. Cama göre yarı yarıya daha hafif olan polikarbon levhalar, aynı zamanda camdan yaklaşık 300 kat daha dayanıklıdır. Ayrıca, modern yapılarda şeffaf levhalardan faydalanarak, kullanıcıların isteklerine ve beklentilerine daha uyumlu ve pratik çözümler sunabilmek çok daha kolaydır.
İnşaat Sektöründe Gerçekleşen Yenilikler, Polikarbon Levhaların Kullanım Alanlarını Her Geçen Gün Genişletmektedir
Solid polikarbonat levhalar, billboardlar, duraklar, seralar, AVM’ler, iş merkezleri ve fabrikalar gibi yapılarda kullanılmaktadır. İnşaat sektöründe gerçekleşen yenilikler, polikarbon levhaların kullanım alanlarını her geçen gün genişletmektedir. Düşük maliyet ile yüksek verimin sağlandığı polikarbonat malzemeler, modern endüstrinin yapı malzemeleri olarak anılmaya başlanmıştır.
Üreticilere ve kullanıcılara esnek çözümler sunan polikarbon levhalar, çatı ve cephe kaplamaları, ara izolasyon malzemeleri, dekoratif ürünler ve yapısal mimari için vazgeçilmez bir yere sahiptir. Pratik ve hızlı montajı, isteklere uygun olarak dizayn edilebilmesi ve çok uzun yıllar boyunca aynı kondüsyonda kalabilmesi, solid levhaların önemini artırmıştır. Solid Polikarbonit Ürünlerin Başlıca Avantajları Aşağıda Sıralanmıştır:
- Hafif bir yapıya sahip olmasına rağmen son derece dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Artı ve eksi dereceler arasındaki çok yüksek ısı farklarında(-40,+120) bile esneme, çatlama, kırılma gibi deformasyonlara uğramaz.
- Yüksek ısı yalıtımı sayesinde alışveriş merkezi, iş yeri, sera ve konut çatısı için tercih edilebilir. Işık geçirgenliği çok iyi ve cama göre yarı yarıya daha hafif olduğu için, güneşin ortam içine rahatlıkla ulaşabilmesini sağlar.
- Dekoratif ve fonksiyonel olarak iç mimaride de sıkça kullanılır. Üst düzey ses ve ısı izolasyonu sağlayan levhalar, duvar ve zeminlerin üzerine kaplanabilir. Soğuk ve sıcak büküm işlemi ile kolayca şekil alabilir.
- Oval ve şeffaf tavan ile pvc levhalar uyum içinde kullanılabilir. Bu nedenle, prefabrike yapılar ve geniş alanlar inşa etmek için son derece idealdir.
- Tahta kurusu, pire ve fare gibi yapıya zarar verici haşeratlara karşı da son derece dayanıklıdır. Tadilat ve onarım çalışmalarına ihtiyaç duymadan uzun yıllar boyunca güvenle kullanılabilir.
Birbirinden eşsiz yapıların inşa edilmesini sağlayan, yaşam alanlarına konfor ve ergonomi getiren polikarbon ürünler, uygun maliyeti ve dayanıklılığı ile göz doldurur. Çevreye zarar vermeden insan ihtiyaçlarına önemli katkılar sağlayan polikarbonit ürünler, ilerleyen dönemlerde de daha büyük ölçekte kullanılmaya devam edecek gibi görünüyor.